dissabte, 22 de febrer del 2014

COM HEM FET L'HOTEL D'INSECTES (TUTORIAL PAS A PAS)

Els hotels d'insectes estan de moda. Nosaltres l'hem fet així:

Al pati de l'institut, al costat del camp de fútbol, hi ha un canyissar. Ens hi vam endinsar per aconseguir les canyes de bambú seques.

Al taller de Tecnologia les vam netejar de branquetes amb unes alicates de tall.


Vam aprofitar un cilindre de metacrilat que ens vam donar al Jardí Botànic de Barcelona en una sessió del seminari de Biodiversitat de l'Agenda 21 Escolar, com a recipient per contenir les habitacions de l'hotel, ja que així queden protegides de la pluja. Així que vam haver de tallar les canyes a la mida del cilindre de metacrilat: 34 cm.


El professor de Tecnologia Jordi Villar ens va fer un forat al cilindre de metacrilat, amb molta precisió, perquè poguessim pasar-hi un fil per penjar-lo d'un arbre del pati (gràcies, Jordi ;)


Aquí està el forat.

El vam omplir amb les canyes de bambú tallades a mida, i el vam penjar.

Genial! Ara cal anar observant quins insectes voladors venen a ocupar l'hotelet, esperem que s'hi sentin còmodes. Els fotografiarem, els identificarem amb l'ajut del departament de Biologia, i penjarem al bloc els nostres descobriments. Això és ciència ciutadana. A l'abast de tothom. 


A la USEE filosofem amb els companys de Batxillerat. Projecte inclusiu Filo-Foto USEE.

Els alumnes de Filosofia de 1rBatx van participar a un concurs de FotoFilosofia a nivell de Catalunya. La professora de Filosofia ens va proposar un projecte inclusiu inspirat en aquest concurs: el FiloFoto USEE. Es tracta d'una activitat d'aprenentatge-servei, en què un alumne de Batxillerat tutoritza un alumne de la USEE per tal de trobar respostes a preguntes filosòfiques i trobar la manera de plasmar-les en una imatge.

Com ho estem fent?
Sessió inicial
Una vegada al mes, la professora Yoli de Filosofia explica una faula clàssica als alumnes de la USEE i els formula unes preguntes sobre la filosofia que emana de la faula.

Cada alumne de la USEE té una llibreta de filosofia, que s'ha fet amb fulls escrits per una sola cara i que es podien aprofitar encara per escriure per l'altra. Aquesta llibreta serveix perquè cadascú escrigui els pensaments filosòfics que els inspira el conte.



Sessió d’encontre: 
A l'aula d'informàtica, els alumnes de Batxillerat treballen en parella amb els alumnes de la USEE. L'alumne de Batxillerat (tutor) formula una pregunta filosòfica a l'alumne de la USEE (tutorand), el qual intenta trobar una resposta filosòfica. La pot donar oralment, per escrit a mà o amb ordinador, dibuixant-la, o buscant una imatge a internet, triant entre totes aquestes opcions. 





Pensen entre tots dos una fotografia que pugui il.lustrar la resposta i busquen un lloc del centre on la puguin fer. Pengen al bloc de FotoFilosofia de Batx la pregunta-resposta i fotografia. Des de la USEE, es tuiteja aquesta entrada.

Podeu veure les primeres Filo-fotografies al Bloc Filo Príncep de Girona.

Per Sant Jordi es farà entrega dels premis a les millors filo-fotografies que recolliran junts tutor i tutorand.