dijous, 20 de febrer del 2014

HEM ESCRIT UN ARTICLE SOBRE LA INJUSTICIA ALIMENTARIA AL CONECTANDO MUNDOS

La injusticia alimentaria es un problema mundial. 870 millones de personas pasan hambre en el mundo entero. En los países ricos se tira mucha comida que todavía está en condiciones de ser consumida, mientras que en los países pobres , mucha gente muere de hambre.
Nosotros hemos comparado la situación en dos países: Bolivia y España.
Una familia española tira a la basura 400 kg de alimentos cada año. Esto pasa porque compran más comida de la que necesitan. Por otra parte, los agricultores y distribuidores rechazan y tiran todos los alimentos que no tienen buen aspecto antes de ponerlos a la venta, cuando son perfectamente comestibles.
En cambio en los países pobres como Bolivia hay una gran parte de la población que no está bien alimentada. Esto ocurre porque se ha perdido muchos cultivos tradicionales y la gente come pocas variedades. Gran parte de los cereales que producen los venden a la industria de combustible o para consumo animal, y no producen para consumo humano.
Además, todo apunta a que la gente rica tiene una dieta distinta, más variada y de mejor calidad que la mayoría de la gente. Esto es muy injusto y habría que encontrar soluciones.
Por ejemplo, nosotros podríamos intentar comprar la comida que necesitamos, y no más, ya que luego tenemos que tirarla porque se estropea antes de poder consumirla, podríamos aprovechar las sobras para hacer recetas muy sabrosas, como el pan duro para hacer puding, migas…, los restos de asado para hacer croquetas o empanadillas.
Los gobiernos de los países ricos también deberían colaborar, tal vez los que más, ya que podrían favorecer que la comida que sobra se pudiera distribuir entre la gente necesitada del propio país, o incluso mandarlo como ayuda humanitaria a los países pobres.
Nosotros estuvimos en el Festival Internacional de Cine de Medio Ambiente, en Barcelona. Allí proyectaron un documental de Humberto Ríos, profesor, científico y activista de Costa Rica que creó una historia con canciones para conocer la diversidad rural. En el documental vimos que la agricultura industrial había hecho mucho daño a la gente al transformar su alimentación. Él promovió en Cuba el retorno a la diversidad de cultivos, adaptando la sabiduría popular de los viejos agricultores, que sabían cómo rentabilizar al máximo sus cultivos sin utilizar elementos químicos, adaptando técnicas, sistemas de rotación y seleccionando semillas de muchas variedades autóctonas que habían dejado de cultivarse porque el mercado internacional no lo requería. Esto ha permitido enriquecer muchísimo la dieta de gran parte de los pequeños agricultores y logrado su autoabastecimiento. Es una manera de luchar contra la injusticia alimentaria.
Os anotamos el enlace a este interesante documental de Humberto Ríos:

Aquí estàvem fent l'article entre tots.  





dimecres, 19 de febrer del 2014

Pràctiques d'ornitologia a la USEE.

A la USEE ens estem endisant en el món de l'ornitologia. Observem els ocells que venen al pati per la finestra, amb els prismàtics. Els identifiquem amb el cartell de les aus més habituals a Barcelona, que ens han donat a l'Agenda 21 Escolar, i després tuitegem les nostres observacions. Avui hem avistat dues garses, dues cueretes blanques i una merla.



Merla
 Cuereta Blanca                Garsa

dilluns, 17 de febrer del 2014

Hem construït un hotel d'insectes de cinc estrelles!

Les habitacions surten gratis. Amb les canyes de bambú seques del canyissar de l’institut i un
cilindre de metacrilat que ens van donar al Jardí Botànic de Barcelona en una sessió del
seminari de Biodiversitat de l’Agenda 21 Escolar, els alumnes de la USEE del Príncep de Girona
hem fabricat un hotel d’insectes. Amb molta paciència, hem collit i tallat les canyes de bambú i
les hem ficat al cilindre de metacrilat. Vam demanar ajut al professor de Tecnologia Jordi Villar
per foradar el tub per passar-­hi un cable que vam recollir d’una paperera del carrer i l’hem penjat
a un arbre del pati, a prop de la classe, per poder observar des de la finestra. Quan arribin els
hostes, estarem a punt per fotografiar­-los, identificar­-los amb l’ajut del departament de Biologia i
registrar les dades. Fem ciència ciutadana.


dimarts, 11 de febrer del 2014

Ha arribat el moment de 'perdre el temps'


"En una societat basada en l'èxit, el benefici i el guanyar, hem reflexionat sobre la importància i el valor pedagògic de "perdre"? Perdre el temps, perdre una partida, perdre un tren, perdre un objete, perdre una cita, perdre algú, perdre i prou... perdre!".
Gianfranco Zavalloni, mestre rural italià lligat al moviment de l'escola creativa, autor de La pedagogia del cargol. Per una escola lenta i no violenta. 

Ha arribat el moment de 'perdre el temps' parlant i escoltant els alumnes quan expliquin les seves històries, passejant, caminant, fent classe fora de l'aula, al pati, a l'hort, construint un hotel pels insectes, descobrint detalls mai vistos, sentint les olors...
Ha arribat el moment de 'perdre el temps' mirant per la finestra, esperant que els ocells ocupin les caixes-niu que hem penjat dels arbres, observant els núvols en dies ventosos i imaginant formes.
Ha arribat el moment de 'perdre el temps' llegint a poc a poc, preparant una obra de teatre, filosofant, recollint bolígrafs gastats...
Ha arribat el moment de 'perdre el temps' tenint cura de l'hort, sembrant llavors, fent compost, respectant els ritmes naturals... amb paciència.

Mercè

dimecres, 5 de febrer del 2014

La fam al món des de la USEE


Un grupo ha buscado información sobre la injusticia alimentaria en España y Cataluña, el otro grupo ha buscado información sobre Chile y Bolivia. Nos servirá para hacer el artículo para el boletín digital de 'Conectando Mundos' (www.conectandomundos.org). Lo que nos ha sorprendido más es que haya tanta hambre en el mundo. Creemos que hay tanta hambre en el mundo porque no se reparten bien los alimentos entre los países. Hay países que tienen mucho y otros que no tienen nada. Aquí tenéis un artículo interesante que os adjuntamos.

Camila y Mari

http://www.noticiasaliadas.org/objetos/informe/15PE_dossier_ja_na.pdf

dimarts, 4 de febrer del 2014

A la fi tenim la gravació de l'actuació de la coral de l'institut!

Per celebrar el Nadal, la coral de l'institut va cantar algunes cançons que van preparar amb la professora de música Nunci. Algunes alumnes de la USEE participen d'aquesta activitat i van estar molt contentes d'actuar davant de tots els companys.

Mercè

dijous, 30 de gener del 2014

El que m'agrada de l'institut

 El que m'agrada de l'institut és que sempre anirem coneixent coses noves com les matèries que ara faig: Tecnologia, Ciències Naturals. I també  en cada matèria hi ha alumnes nous i també professors diferents en cada classe. En canvi a la primària  sempre era gairebé  el mateix professor o professora.

Tarik